Programok

Kérdezd a régészt!

info heading

info content


Damjanich János Múzeum - Szolnok

5000 Szolnok, Kossuth tér 4.

06 56 421 602

www.djm.hu

Állandó régészeti kiállítás, múzeum shoppal szemben (Kossuth tér 4.)

2023.06.03 14:00-14:30 és 16:00-16:30

minden korosztálynak érdekes lehet

Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, hogy mit csinálnak a régészeket ezt válaszolta:

„A régészek olyan tudósok, akik a múltból származó leletek, szerkezetek és egyéb fizikai maradványok elemzésével tanulmányozzák az emberiség történelmét.

Munkájuk a következő lépésekből áll:

Helyszín kiválasztása és ásatási tervezés: A régészek azonosítják azokat a helyszíneket, amelyek érdekes leleteket vagy építményeket tartalmazhatnak, és megtervezik a feltárás módját.

Feltárás: A régészek gondosan távolítják el a talajt és a törmeléket a helyszínről olyan eszközök segítségével, mint a simítók és kefék, hogy elkerüljék a műtárgyak vagy szerkezetek károsodását.

Leletek helyreállítása és elemzése: Amint a leletek feltárulnak, katalogizálják, megtisztítják és tanulmányozzák, hogy meghatározzák korukat, funkciójukat és kulturális jelentőségüket.

Értelmezés és szintézis: A régészek más régészeti bizonyítékok és történelmi feljegyzések összefüggésében elemzik leleteiket, hogy elméleteket dolgozzanak ki arról, hogyan éltek az emberek a múltban.

Kommunikáció és publikáció: A régészek tudományos cikkeken, könyveken és nyilvános előadásokon osztják meg eredményeiket, segítve az emberi történelem megértését.

A régészet egy lenyűgöző terület, amely türelmet, a részletekre való odafigyelést és szenvedélyt igényel a múlt titkainak feltárása iránt.”

Vajon igaza van tényleg ez lenne a régészet, ha kíváncsi vagy gyere el és kérdezz Te is.

Programvezető: Polgár Zoltán régész