barokk szobor lábai

Tündöklés és rombolás: A második nagy világégés emlékeinek kutatása a fertődi Esterházy-kastély környezetében – Bakos Gábor régész előadása

Május 31–én Korlátlan régészet: határokon átnyúló történetek címmel érkezik a Régészet Napja a Magyar Nemzeti Múzeumba. Vetélkedők és múzeumpedagógiai foglalkozások várják a diákokat, izgalmas régészeti előadások a felnőtteket. A rendezvény ideje alatt (pénteken 10:00-18:00-ig, szombaton 18:00-21:30-ig) az Altamira barlangrajzai, a Seuso-kincs, a Római Kőtár és az Állandó Régészeti Kiállítás látogatható ingyenesen.

Bakos Gábor régész előadás a nem túl távoli múltba, 1945-be, a második világháború utolsó napjaiba repíti vissza a hallgatóságot. Bár a konfliktussorozat gyökeresen rázta meg az egész országot, hatalmas károkat okozva, az előadás Nyugat-Magyarország egyik legszebb helyszínének eseményeire helyezi a fókuszt. Igyekszik feldolgozni, válaszokat adni a lassan 80 évvel ezelőtt történtek kérdésekre.

2024-ben vette kezdetét Fertődön az az ásatássorozat, amelynek első ütemében számos, az Eszterházy kastély pusztulásához kapcsolódó lelet és annak töredéke került napvilágra. Ezek segítségével nem csupán a katély tündöklésének és ragyogásának időszakát, hanem az azt követő sötét napok, hónapok, évek eseményeinek szeleteit is megismerhetjük. Megvizsgáljuk hogyan segítenek a régészeti módszerek a közelmúlt eseményeinek értelmezésében, a történetek újraalkotásában.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a helyek száma limitált!
Regisztráció az alábbi linken: https://nri.mnm.hu/aktualitasok/regisztracio/programok/regeszet-napja-es-regeszet-ejszakaja-a-nemzeti-regeszeti-int_1714718816

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Széchényi-terem (Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088)

Tags:

dátum

máj 31 2024
Expired!

időpont

16:30 - 17:00

Helyszín

Budapest
kategória
Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet

Szervező

Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet
Phone
+36300179732
Email
nritartalomfejlesztes@gmail.com
Honlap
https://nri.mnm.hu