Sötét varázslatok az ókori Rómában – Lassányi Gábor régész előadása

Május 31–én Korlátlan régészet: határokon átnyúló történetek címmel érkezik a Régészet Napja a Magyar Nemzeti Múzeumba. Vetélkedők és múzeumpedagógiai foglalkozások várják a diákokat, izgalmas régészeti előadások a felnőtteket. A rendezvény ideje alatt (pénteken 10:00-18:00-ig, szombaton 18:00-21:30-ig) az Altamira barlangrajzai, a Seuso-kincs, a Római Kőtár és az Állandó Régészeti Kiállítás látogatható ingyenesen.

„Bizony mindenki fél attól, hogy borzalmas ráolvasásokkal megátkozzák” – írta Idősebb Plinius közel kétezer évvel ezelőtt. Azt, hogy a rómaiak Pannoniában sem voltak biztonságban a gonosz varázslatoktól, mi sem bizonyítja jobban, azok az ólomlapra karcolt és sírok között elásott átokszövegek, amelyek közül több, mint féltucatnyi új darab került elő az ezredforduló óta elsősorban aquincumi ásatásokon.

Az előadás a római kori mágia e különleges, tiltott területét, a rontó varázslatokat mutatja be, valamint azokat a védőeszközöket, amelyekkel az ártó erőket akarták távol tartani maguktól az emberek. Szó lesz kitépett nyelvű nimfákról, csontfalloszokról, medvefogakról, elátkozott tanúkról és arról is, hogy voltak-e Pannoniában keresztrefeszítések.

Május 31. 17:00
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Széchényi-terem (Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088)

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a helyek száma limitált!
Regisztráció az alábbi linken: https://nri.mnm.hu/aktualitasok/regisztracio/programok/regeszet-napja-es-regeszet-ejszakaja-a-nemzeti-regeszeti-int_1714718816

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Széchényi-terem (Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088)

Tags:

dátum

máj 31 2024
Expired!

időpont

17:00 - 17:30

Helyszín

Budapest
kategória
Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet

Szervező

Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet
Phone
+36300179732
Email
nritartalomfejlesztes@gmail.com
Honlap
https://nri.mnm.hu